Tavaly november óta bevételek nélkül várja a megváltást számos állatkert, akvárium, vadaspark és egyéb, állatokkal foglalkozó intézmény. A koronavírus járvány következtében hozott korlátozások miatt a létesítmények kénytelenek voltak bezárni, ami a legtöbb helyen már rövidtávon is komoly gondot okozott. Ez történt velünk is.

Hogyan állunk most?

Az intézmények fenntartása, az állatok ellátása, élelmezése, számos állatbarát munkahelye került veszélybe a fennálló helyzetben. A legnagyobb bajban most az állami vagy önkormányzati támogatással egyáltalán nem érintett magánkézben lévő szervezetek vannak, akiknek bevételeik legnagyobb részét jegyáraik jelentik vagyis jelentenék.

Megoldásként az agrárminisztérium február végén bejelentette, hogy támogatásban részesülhetnek majd a magánállatkertek, vadasparkok is, ami egyrészt fantasztikus hír, másrészt viszont jelen állás szerint azok, akik nem tartoznak az említett kategóriákba vagy már nem bírják sokáig egyelőre nem nyugodhatnak meg.

Mi lesz a legkisebbekkel?

A MÁSZ oldalán olvasható nyilatkozat szerint: A Magyar Állatkertek Szövetségének bár nem feladata a tagsági körén kívül eső szervezetek képviselete, felismerve és átérezve a magánalapítású állatkertekben élő állatok aggasztó helyzetét, a Szövetség tagjainak felajánlásaiból létrehoz egy visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló pénzügyi keretet.

Az összefogással létrehozott támogatási keret szétosztására a Magyarországon működő magánalapítású állatkerteket tömörítő Szövetség tesz majd javaslatot. A MÁSZ által megfogalmazott cél, hogy nem kizárólag a Magánállatkertek Szövetségének tagjai, hanem mindazok a törvényes engedélyek birtokában működő magánalapítású állatkertek, vadasparkok pályázhassanak az anyagi segítségre, amelyeknek már az állatok életben tartásához szükséges alapvető takarmányok beszerzése is gondot jelent.

Egyidejűleg a Magyar Állatkertek Szövetsége szeretné kifejezni köszönetét minden segítőkész magánszemélynek, illetve cégnek, akik már eddig is támogatták a kedvenc állatkertjüket a nehéz helyzet túlélésében.
(Forrás: http://zoo.hu)

Bár a Magyar Állatkertek Szövetsége által bejelentett összefogás óriási dolog, szerintünk nem válaszol meg minden kérdést. Mi mindenképpen üdvözölnénk további engedményeket, viszont reménykedni végzetes is lehet. Akik nem várhatnak, azoknak cselekedniük kell, így erre buzdítunk minden érintettet!

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a MancsRanch jelenleg nem állatkertként működik, így sosem számoltunk azzal, hogy majd odafentről felkarolnak minket. Nekünk nem volt más választásunk, mint bízni közösségünkben és nem csalódtunk. Február 9-én közösségi adománygyűjtést indítottunk a NIOK Alapítvány segítségével és 190-nél is több állatbarát felajánlónknak hála az adományokból két teljes hónapot nyertünk. Az összegyűlt 1 millió 200 ezer Ft normál esetben akár 4 hónapunkat is fedezhetné, de az extra állatorvosi költségeink miatt most "csak" kettőről beszélhetünk. Mi ennek a pár hónapnak is nagyon örülünk. Számunkra a világot jelenti, hogy ennyi kedvességet, bátorítást, elismerést kaptunk az ország minden tájáról. Nem győzzük megköszönni ezt a rengeteg támogatást!

Véleményünk szerint muszáj kérni, ha baj van, ezért arra bátorítunk minden hozzánk hasonló szervezetet, hogy ne adják fel! Próbálják meg, ha nem akarják a COVID idején megszűnt, eltűnt intézmények "listáját" erősíteni. Ehhez további motivációként egy másik elképesztő hazai példával is szolgálhatunk: nemrégiben összefogás mentette meg a felsőlajosi Magán Zoo magánállatkertet is. Támogatóik őket is bő két hónapra elegendő adománnyal segítették ki. Hasonló gondokkal küszködik a komlói Mini Zoo is. Az állatok ellátása, a számlák fizetése nem megy pénz nélkül, ezért az adományozó állatbarátokra nagyobb szükség van, mint eddig bármikor!

Az anyagi támogatások mellett -legyen az magánkézből vagy államtól érkező- nagy segítséget jelentene az is, ha bizonyos előírások és korlátozások betartása mellett a szabadtéren működő létesítmények újra fogadhatnának látogatókat. A MancsRanch-en például a kezdetek óta egyszerre csak egy kisebb látogató csapatot fogadunk, ami jellemzően 2-5 főt szokott jelenteni és állataink nyugalma miatt maximum napi 3 ilyen kis ~1 órás látogatást engedélyezünk.

Nem szabad feladni! Menni kell előre!

A Magán Zoo-hoz vagy épp a Pécsi Állatkerthez hasonlóan egyébként abban bízunk mi is, hogy kihúzzuk a remélt tavasz végi, nyári nyitásig. Emellett úgy gondoljuk, hogy kérni egyszer lehet. Adománygyűjtésünk március 11-ig fut. Reményeink szerint legkésőbb nyárra megoldódik a helyzet és egy napsütötte szép napon elmondhatjuk majd, hogy támogatóink segítségével ezt is túléltük (ismételten köszönjük az újabb esélyt).

Rengeteg munka vár ránk. Az elmúlt évek, hónapok tanulságait és a kapott visszajelzéseket, negatív kritikákat szem előtt tartva szeretnénk nem egy, nem kettő dolgon változtatni. Szeretnénk nagyobb biztonságban tudni lakóinkat. Szeretnénk bővíteni tevékenységeinket. Szeretnénk megvalósítani terveinket. Szeretnénk jobban és átláthatóbban működni! Ígérjük, mindenről beszámolunk, ha eljön az ideje. Kövessétek facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le semmiről!

Adó 1% tájékoztatónk: ide kattintva érhető el! 

Köszönjük valamennyi támogatónknak!

Csodás napot kíván:
A MancsRanch Csapata