Harmadik éve fogadhatunk SZJA 1% felajánlásokat és nagy örömünkre idén is több százan döntöttek úgy, hogy bizalmukkal minket tisztelnek meg! Ez a jelen gazdasági helyzetben óriási segítséget jelent számunkra!

NAV weboldaláról bárki által letölthető dokumentumok tartalmazzák a kedvezményezett szervezetek alapadatai mellett a részükre érvényesen nyilatkozók számát és természetesen a beérkezett felajánlások aktuális végösszegeit is.

MancsRanch Az Állati Suli Alapítvány:

A MancsRanch alapítványát 2022-ben közel hatszázan támogatták (a jelenlegi feldolgozottság szerint). A felajánlásokból befolyó összeg, melyet szeptember folyamán alapítványunk részére átutalt a NAV: 3 853 626 Ft!

Minden 1% felajánlás számít!

Nagyon hálásak vagyunk, hogy adó 1% útján is ilyen sokan támogatják munkánkat! Az alapítványunk részére érkezett felajánlások idén átlagosan 6500 Ft-ot értek, ami nem kevés pénz! Fontos hangsúlyozni, hogy ingyenes támogatási formáról beszélünk, amely csupán a nyilatkozat megtételére szánt néhány percbe kerül, mégis rengeteget ér és segít!

Az élet nekünk sem lett könnyebb, az elszabadult árak minket is épp úgy érintenek, mint mindenki mást, ezért nagyon hálásak vagyunk mindenfajta támogatásért! Jövőre január elsejétől 2023. május 20.-a 23 óra 59 percig lehet majd benyújtani az SZJA 1% rendelkezéseket. Adószámunk továbbra is: 18901229102. A jövőben is számítunk támogatóinkra!

Az érdekesebb eredményekről!

Idén a civil szektor sajnálatos módon a felajánlók számát tekintve veszteséget könyvelhetett el, ugyanis az aktuális adatok szerint 2021-hez képest 217 227 fővel kevesebben nyilatkoztak (ez 13,09%-os csökkenést jelent).

2022-ben 28 795 civil szervezet fogadhatott 1% felajánlásokat. A felajánlásra jogosultak közül 1 443 300 fő nyilatkozott, ami a 2021-es 1 660 527 főhöz mérve komoly visszalépés. Az alapítványok között így eloszló több mint 10 milliárd 900 millió Ft-os összeg ettől függetlenül magasabb lett a tavalyinál, mivel a különböző béremelések által az 1% felajánlások átlagértéke ismét emelkedett (~7500 Ft-ra). 

A nyilatkozók elvesztése sajnos az alapítványok jelentős részét érintette. Az általunk kiválasztott és megtekintett 160 szervezet 2021. szeptemberi és 2022. szeptemberi eredményeinek összehasonlítása alapján azt láttuk, hogy a legsikeresebb adománygyűjtő szervezetek megközelítőleg ~73%-át kevesebben támogatták, mint egy évvel ezelőtt.

Saját vizsgálataink érdekességei:

  • A 20 legnagyobb 1% gyűjtő alapítvány közül csak 6-nak nőtt a támogatói bázisa.
  • Az említett 160 szervezetből 31-nél 20-50% közötti felajánlói szám csökkenést láttunk. Közülük a legjelentősebb veszteséget egy pécsi alapítvány szenvedte el, amely egy év alatt a támogatóinak felét elveszítette.
  • A 160-ból 56 alapítványnál 10-20% között alakult a támogatók számának csökkenése.
  • Az általunk vizsgált civilek közül összesen 87 szervezetnél esett a csökkenés mértéke 10% és 50% közé.
  • 18 alapítványnál 5-10%-os csökkenést figyeltünk meg (MancsRanch: -3,58%)
  • Csupán 3015 civil szervezet gyűjtött 500 000 Ft-nál többet, melyből 1339 szervezet 1 millió Ft-nál, 119 szervezett pedig 10 milliónál is nagyobb összeget kapott.
  • A teljes szektor 10,9 milliárd támogatásából az első 50 alapítványhoz 2,64 milliárd került. Az első 100 esetében ez a szám 3,45 milliárd.

A kissé száraz statisztikák mellett érdemes azt is megemlíteni, hogy 2015-ben még 2,2 milliónál is többen rendelkeztek adójuk 1 százalékáról. A mostani 1,44 millió felajánláshoz viszonyítva látható a hatalmas kiesés, az évente sok százmillió forint meg nem kapott támogatás. Az emelkedő bolti árak, fenntartási költségek mellett ezek az összegek egyre jobban fognak hiányozni a szervezeteknek.

Hová tűnt kétszázezer támogató?

Véleményünk szerint a felajánlások számának idei elmaradása mögött legfőbb okokként az adóvisszatérítések körüli félreértések (sokan azt hitték, hogy mivel SZJA visszatérítést kaptak, ezért nem nyilatkozhattak), a választások körüli politikai reklám kampányok tompító hatásai, a civilek részéről nem megfelelő vagy hiányos kommunikáció, az emberi feledékenység és az érdektelenség állhattak. A szomszédos háború, az emelkedő infláció, a tömegekre ránehezedő bizonytalanság és az általános közhangulat sokak figyelmét elterelhette az alapítványok támogatásáról. Több helyről olvastuk, hogy az elmúlt időszakban a céges és magánadományozási hajlandóság terén is visszaesés volt tapasztalható és ez sajnos várhatóan a közeljövőben is így marad.

Szakértői felmérések szerint a nem nyilatkozó állampolgárok egy jelentős része azért nem él ezen jogával, mivel a NAV immáron évek óta elkészíti az adóbevallásokat, amire emiatt rá sem néznek (elvégre nem kötelező ellenőrízni sem). Egy további nagy "halmazt" képeznek a nem nyilatkozók körében azok, akik nem vagy csak nehezen tudnak megnevezni támogatható civil szervezeteket. Olyanok is akadnak, akik az általuk valamennyire ismert alapítványokat nem szívesen támogatnák pl. bizalmatlanság, információ hiány miatt.

A civilekhez képest az egyházak 2022-es 1% eredményeinél a kapott összegekben és a felajánlások számában is komoly növekedés látható. Ezen technikai számmal rendelkező kedvezményezettekhez idén 2 milliárd Ft-nál is több pénz jutott 2021-hez képest. Az egyházi 1% gyűjtést az is segíti, hogy részükre elég egyszer nyilatkozni. A megtett rendelkezések ezután visszavonásig érvényben maradnak. Ez a könnyítő lehetőség sajnos nálunk nincs meg. A civil kedvezményezettek javára továbbra is évente kell rendelkezni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

(Az 1% statisztikák vizsgálatát kíváncsiságból, saját okulásunkra végeztük. A leírt adatok nem tájékoztató jellegűek.)

Komoly következtetéseket nem szeretnénk levonni a fentiekből. Mi nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyien mellettünk állnak! A többi civil szervezet nevében is reméljük, hogy a 2023-as kampány időszak mindenki számára pozitívabb végeredménnyel fog zárulni!

A MancsRanch támogatásával kapcsolatos információk továbbra is a fenti Infók menünkbe kattintva érhetőek el. A felajánlással kapcsolatban pedig jövő januártól ismét 1% aloldalunkra látogatva érdemes tájékozódni.

Most is azt mondjuk: sok 1% sokra megy! 

N a g y o n   s z é p e n   k ö s z ö n j ü k !
Üdvözlettel, a MancsRanch Csapata!