Negyedéik éve fogadhatunk SZJA 1% felajánlásokat és nagy örömünkre idén is több százan döntöttek úgy, hogy bizalmukkal minket tisztelnek meg, ami évek óta óriási segítséget jelent számunkra!

NAV weboldaláról bárki által letölthető dokumentumok tartalmazzák a kedvezményezett szervezetek alapadatai mellett a részükre érvényesen nyilatkozók számát és természetesen a beérkezett felajánlások aktuális végösszegeit is.

MancsRanch Az Állati Suli Alapítvány:

A MancsRanch alapítványát 2023-ban hatszáznégyen támogatták (a jelenlegi feldolgozottság szerint). A felajánlásokból befolyó összeg, melyet szeptember folyamán alapítványunk részére kiutal a NAV: 4 176 396 Ft!

Minden 1% felajánlás számít!

Nagyon hálásak vagyunk, hogy adó 1% útján is ilyen sokan támogatják munkánkat! Az alapítványunk részére érkezett felajánlások idén átlagosan 6914 Ft-ot értek. Fontos hangsúlyozni, hogy ingyenes támogatási formáról beszélünk, amely csupán a nyilatkozat megtételére szánt néhány percbe kerül, mégis rengeteget ér és segít!

Az élet nekünk sem lett könnyebb, az elszabadult árak minket is épp úgy érintenek, mint mindenki mást, ezért nagyon hálásak vagyunk mindenfajta támogatásért! Jövőre január elsejétől 2024. május 20.-a 23 óra 59 percig lehet majd benyújtani az SZJA 1% rendelkezéseket. Adószámunk továbbra is: 18901229102. A jövőben is számítunk támogatóinkra!

Az érdekesebb eredményekről!

2023-ban 29505 civil szervezet fogadhatott 1% felajánlásokat (tavaly 28 795). A felajánlásra jogosultak közül 1 819 715 fő nyilatkozott (előző évben 1 443 300, 2021-ben pedig 1 660 527 fő), ami ~26%-os növekedést jelent. Az alapítványok között így eloszló több mint 15 milliárd Ft jóval magasabb lett a 2022-es 10,9 milliárdnál. Természetesen az 1% felajánlások átlagértéke is emelkedett ~7500 Ft-ról ~8400 Ft-ra. 

  • 4402 civil szervezet gyűjtött 500 000 Ft-nál többet, melyből 1900 szervezet kapott 1 millió Ft feletti összeget és csupán 164 szervezett gyűjtött 10 milliót meghaladó támogatást.
  • A teljes szektort nézve az első 50 alapítványhoz 3 milliárd 808 millió Ft került. Az első 100 esetében ez az összeg 4 milliárd 936 millió Ft.

A kissé száraz statisztikák mellett érdemes azt is újra megemlíteni, hogy 2015-ben még 2,2 milliónál is többen rendelkeztek adójuk 1 százalékáról. A mostani 1,8 millió felajánláshoz viszonyítva látható a hatalmas kiesés, az évente sok százmillió forint meg nem kapott támogatás. Az emelkedő bolti árak, fenntartási költségek mellett ezek az összegek egyre jobban fognak hiányozni a szervezeteknek.

Szakértői felmérések szerint a nem nyilatkozó állampolgárok egy jelentős része azért nem él ezen jogával, mivel a NAV immáron évek óta elkészíti az adóbevallásokat, amire emiatt rá sem néznek (elvégre nem kötelező ellenőrízni sem). Egy további nagy "halmazt" képeznek a nem nyilatkozók körében azok, akik nem vagy csak nehezen tudnak megnevezni támogatható civil szervezeteket. Olyanok is akadnak, akik az általuk valamennyire ismert alapítványokat nem szívesen támogatnák pl. bizalmatlanság, információ hiány miatt.

A civilekhez képest az egyházi 1% gyűjtést az is segíti, hogy részükre elég egyszer nyilatkozni. A megtett rendelkezések ezután visszavonásig érvényben maradnak. Ez a könnyítő lehetőség sajnos nálunk nincs meg. A civil kedvezményezettek javára továbbra is évente kell rendelkezni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

(Az 1% statisztikák vizsgálatát kíváncsiságból, saját okulásunkra végeztük. A leírt adatok nem tájékoztató jellegűek.)

Továbbra is nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyien mellettünk állnak!

A MancsRanch támogatásával kapcsolatos információk továbbra is a fenti Infók menünkbe kattintva érhetőek el. A felajánlással kapcsolatban pedig jövő januártól ismét 1% aloldalunkra látogatva érdemes tájékozódni.

Idén is azt mondjuk: sok 1% sokra megy! 

N a g y o n   s z é p e n   k ö s z ö n j ü k !
Üdvözlettel, a MancsRanch Csapata!